Веганські страви: яку випічку приготувати
Для приготування веганських страв не використовуються продукти тваринного походження, але незважаючи на це, вони можуть бути дуже смачними та різноманітними. Щоб замінити в рецептах м’ясо, яйця та молочні продукти, вегани використовують овочі, фрукти, крупи, горіхи, морські водорості тощо. До того ж, завдяки великому вмісту клітковини, вітамінів та рослинних олій веганські страви дуже корисні для організму.
Особливості веганських страв
Веганами називають вегетаріанців, які не вживають абсолютно ніяких продуктів тваринного походження. Рецепти веганських страв не передбачають використання м’яса, риби, яєць, молочних продуктів, меду, тваринного желатину.
Важливу роль у веганському меню відіграють страви зі злаків: рису, гречки, пшона, жита, ячменю тощо. Особливу популярність мають крупи булгур та кускус. Якщо в традиційному раціоні джерелом білку є м’ясо та молочні продукти, то у веганському цю роль виконують бобові (нут, квасоля, горох, соя).
Найбільшу частку веганського меню складають овочі (свіжі, термічно оброблені, квашені, мариновані), а також фрукти, сухофрукти, горіхи, різне насіння та звичайно ж, прянощі.
Веганські страви на кожен день: поради щодо приготування
Веганська випічка готується без яєць, масла, сметани та інших молочних продуктів. Для досягнення найкращого результату пропонуємо вам кілька корисних порад:
- Обирайте перевірені рецепти. В інтернеті можна знайти безліч рецептів випічки з рослинних інгредієнтів, але не всі вони спрацьовують як годиться. Використовуйте рецепти з надійних джерел — від досвідчених авторів, які добре розуміються на веганській кулінарії.
- Починати краще з чогось простого, наприклад, бананового хліба або шоколадної помадки.
- Підберіть замінники яєць. Одне з найважчих завдань у веганській кулінарії — підібрати вдалі замінники яєць для випічки. За допомогою яєць випічка набуває потрібної структури та насиченості, що дуже важливо для вдалого результату. На щастя, існує багато способів їх замінити. Серед найпопулярніших замінників — мелене насіння льону та чіа, бананове пюре та кукурудзяний крохмаль. Проте незважаючи на популярні варіанти, варто використовувати саме той замінник, який вказаний у рецепті, особливо, якщо ви не маєте великого досвіду у приготуванні веганської випічки.
- Правильно обирайте олію. Люди переходять на веганську їжу не тільки через переконання, але й задля свого здоров’я. Зокрема, багато які рослинні олії корисніші за вершкове масло. Для випічки рекомендується використовувати нерафіновану соняшникову олію з насиченим маслянистим смаком.
- Правильно обирайте веганське молоко. Оптимальним варіантом для випічки вважається вівсяне молоко, яке має трошки солодкуватий, але загалом нейтральний смак. Крім того, вдалим вибором стане мигдальне або соєве молоко. Що стосується рисового молока, варто зважати, що для більшості видів випічки воно не підходить, оскільки має надто водянисту консистенцію. Як і у випадках з іншими замінниками, краще обирати той варіант, який зазначений у рецепті. У будь-якому разі молоко має бути без додавання цукру та ароматизаторів.
- Зверніть увагу на цукор. Якщо для рецепта потрібен тростинний цукор, необхідно обирати продукт із позначкою Organic. Річ у тім, що більшість звичайних видів тростинного цукру, проходить обробку вугіллям із тваринних кісток (фільтрується від барвників для забезпечення білосніжного кольору), тому їх не можна вважати веганськими. Тільки органічний тростинний цукор являється повністю веганським. Якщо вегетаріанці часто замінюють цукор медом, то для веганів це не варіант, оскільки мед має тваринне походження.
Дослухаючись до наших порад і використовуючи вдалі рецепти, ви впевнитесь, що веганське меню може бути не менш спокусливим, ніж традиційне. На нашому сайті представлені перші та другі страви з рослинних інгредієнтів, овочеві закуски та веганська випічка — рецепти різноманітні, корисні та дуже смачні. Вивчайте, надихайтеся та готуйте із задоволенням!