Італійську кухню знають і люблять у багатьох країнах, адже вона подарувала нам піцу, пасту, ризотто, лазанью і ще безліч смачних страв. Кулінарні традиції Італії багаті й різноманітні, оскільки формувалися протягом довгих століть. Так, страви італійської кухні, рецепти яких активно використовуються, відомі ще з часів Римської імперії.
Італія не завжди існувала в тому вигляді, в якому відома зараз. На формування її кулінарних традицій впливали різні етнічні групи, які населяли країну в різні часи, крім того, великий вплив на кулінарію вчинили сусіди.
У деяких стравах італійської кухні чітко простежуються французькі кулінарні традиції. Наприклад, багато перших страв в Італії нагадують французькі супи з цибулі або морепродуктів. А ось величезна любов італійців до сиру виникла під впливом швейцарської кулінарії.
У стравах італійської кухні переважають вуглеводи, оскільки багато з них готують на основі тіста. Однак, попри це, італійська кухня вважається однією з найкорисніших і найздоровіших у Європі.
Весь секрет полягає в технологіях приготування продуктів. Термічна обробка проводиться так, щоб максимально зберігались цінні речовини і забезпечували страві прекрасний смак. Популярна в Італії технологія приготування al dente передбачає такий ступінь готовності продуктів, який найкращим чином зберігає їхні корисні властивості. Як правило, її використовують для макаронних виробів і овочів.
Багато страв італійської кухні готують на основі пасти. Найвідомішим видом пасти вважається спагеті, але крім неї в Італії є ще безліч макаронних виробів: різноманітних розмірів і форм. Як правило, пасту подають разом із соусом, приготованим на основі м’яса, риби, морепродуктів або овочів. Сьогодні в усьому світі відомі рецепти пасти карбонара, болоньєзе, примавера та багато інших. Дуже важливе правило тим, хто хоче насолодитися справжньою італійською кухнею — для приготування страв потрібно використовувати тільки свіжі продукти.
Лазанью теж можна назвати візитною карткою Італії. Це листкова страва, в якій тісто чергується з фаршем та соусом, створюючи смачне і ситне поєднання. І звичайно ж, неможливо не згадати про піцу — італійську страву, що полюбилася всьому світу. Піцу подають як у спеціалізованих піцеріях, так і у звичайних ресторанах або кафе, і звісно ж, її з успіхом готують удома. Це ідеальна закуска для вечірок, обідів, свят і просто дружніх посиденьок.
Також багато страв в Італії готуються з рисом та овочами. Італійці дуже люблять ніжне рисове ризотто, а також різні салати з овочів, які заправляються оливковою олією. Існує думка, що саме в Римі були придумані сучасні салати. Усе почалося з моди подавати нарізки овочів із сіллю, оливковою олією та медом, яка полюбилася місцевій аристократії. Кулінари вигадували вишукані рецепти салатів, у яких фігурували фрукти, ягоди, горіхи та навіть квіти.
Багатий і різноманітний раціон, виключно свіжі натуральні продукти — все це робить італійську кухню здоровою та корисною, попри велику кількість борошняних виробів. Пасту виготовляють із борошна твердих сортів, а замість жиру використовують оливкову олію. Крім того, продукти практично ніколи не бувають сильно засмаженими, жирними і важкими.
Навіть ті, хто суворо стежить за фігурою, не можуть встояти перед спокусливою італійською випічкою. Вона дуже різноманітна — від пончиків до вишуканих тортів та пирогів. Однак десерти не перевантажені тістом і жирними кремами, тому їх можна назвати відносно легкими.
Це солодкий ванільний хліб із дріжджового тіста, який зазвичай випікають на Різдво. За формою він нагадує усічений конус, а його зріз схожий на восьмикутну зірку. Зверху десерт посипають цукровою пудрою, створюючи асоціацію із засніженими вершинами. Традиційний італійський пандоро готують без начинки, але сьогодні можна знайти рецепти із заварним кремом, шоколадом та цукатами.
Зовні нагадує нашу пасочку, але в Італії він випікається на Різдво. Це солодкий кекс із дріжджового тіста, який спочатку був популярний у Мілані. Сьогодні це традиційна італійська випічка, в яку кладуть сухофрукти, цукати, цедру та горіхи.
Неаполітанська солодка випічка, яку готують на Великдень. По суті це пісочний пиріг, який начиняється сиром рікотта, яйцем і різними спеціями. У пастьєру можна додавати фруктові есенції, корицю, цитрусову цедру та інші запашні інгредієнти. Сучасні кондитери також використовують шоколадний або заварний крем, як начинку.
Різновид пасти, що являють собою квадратні вироби з тіста та начинкою. Дуже популярні равіолі з куркою, зеленню та пармезаном. Крім того, в начинці можуть бути присутні гриби, шпинат, овочі, сир рікотта, риба та інші інгредієнти. Равіолі варять або обсмажують, а подають із соусом.
Традиційний хрусткий десерт, який подають на італійських карнавалах. Ченчі нагадують наше печиво хворост і готуються за простим рецептом без начинки. Іноді, в тісто додають цедру, а готові вироби посипають цукровою пудрою.
Листкові пиріжки у формі раковини чи ріжка мають незвичайний вигляд і чудовий смак. Щоб отримати характерну структуру сфольятелле, тісто тоненько розгортають, змащують маслом або жиром, а потім згортають валиком. Після цього його розрізають на диски та формують конуси. Начинкою для пиріжків може слугувати рікотта, шоколад, різні джеми, збиті вершки тощо.
Традиційна італійська трапеза — вишукана і корисна, а ще вона є ритуалом, який спонукає до спілкування з близькими та друзями. Італійці ніколи не поспішають з їжею, вони насолоджуються відтінками смаків і приємною компанією. Свято вірячи, що їжа має приносити користь не тільки тілу, а й душі, тому готують з любов’ю, а їдять із задоволенням.
Обов’язково приготуйте страви італійської кухні для рідних і друзів, використовуючи рецепти, представлені на нашому сайті!
Ми з радістю дослуховуємося до споживачів нашої продукції
lvivskirecipes@enzym.com.ua +38 (032) 298 98 28