Багато людей вважають Індію однією з найбільш екзотичних країн у світі. Цей імідж створює не лише самобутня культура, але й індійська кухня, рецепти якої викликають незмінне захоплення. Індійські страви асоціюються с витонченими ароматами жасмину та троянди, запашними прянощами та яскравими кольорами. Їх приготування — це справжній ритуал, який дозволяє доторкнутися до унікальної культури та давніх традицій цієї дивовижної країни.

Історія індійської кулінарії

Індійські кулінарні традиції мають давню історію та охоплюють широку палітру смаків та інгредієнтів, сформовану в тому числі й під впливом інших народів. За більш ніж 8 тисяч років індійська кухня багато чого перейняла з англійської, португальської, монгольської та інших. Проте в основі завжди була й залишається аюрведична традиція, яка своєю чергою базується на принципах здорового харчування.

Понад 6 тисячоліть до нашої ери на території сучасної Індії почали вирощувати рис, боби та просо, які й до сьогодні складають основу національної кухні. Завдяки м’якому клімату тут круглий рік культивуються різноманітні фрукти, овочі та злаки, що створює сприятливі умови для вегетаріанської традиції.

Основні інгредієнти індійських страв

Приїжджаючи в Індію, європейські й американські туристи турбуються, чи є місцева їжа безпечною. Багато хто вважає за краще харчуватися в готелі і навіть не наважується спробувати щось у місцевих ресторанах. Насправді ці побоювання дещо перебільшені. Звісно, купувати їжу просто на індійських вулицях чи навіть в дрібних продуктових лавках не варто, оскільки вона часто не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Проте в ресторанах і кафе їжу готують професійні кухарі, які дотримуються всіх загальноприйнятих норм.

Головний інгредієнт індійської кухні — рис, який готують здебільшого з різними сумішами спецій. Залежно від задіяних прянощів виходить та чи інша страва, наприклад, каррі, тхалі, бір’яні тощо. Крім рису в кулінарії часто використовуються боби та різноманітні овочі. Зазвичай їх заправляють рослинними оліями або ж маслом гхі, яке виготовляють з топленого вершкового масла та тваринного жиру.

Релігійні традиції індійців накладають відбиток на кулінарію, що, в першу чергу, стосується приготування м’ясних страв. Частина населення, яка сповідує іслам, не вживає свинину, а сикхи традиційно не їдять яловичину. Багато індійців узагалі на вживають м’яса, тому вегетаріанські страви представлені в кухні Індії у широкому різноманітті, особливо в південно-східній частині країни.

Важливу роль у національній кухні відіграють дари океану — риба та морепродукти. В ресторанах представлене різноманітне рибне меню, а також страви індійської кухні з креветок, омарів, крабів, акулячого м’яса тощо. 

Роль прянощів та спецій

Багато туристів відмічають пікантність індійської кухні. В традиційному меню багато доволі гострих страв, оскільки вони містять різноманітні спеції. Серед найпопулярніших індійських пряностей:

В індійській кухні використовується чимало лікувальних рослин, які задіяні в приготування приправ і соусів. Кухари комбінують спеції різноманітними способами, створюючи унікальні смакові комбінації масла з яскравими ароматами. Варто зазначити, що для таких комбінацій використовуються лише якісні свіжомелені інгредієнти. Найвідомішим варіантом індійської суміші масала є славнозвісна каррі, яку готують з коріандру, куркуми, перчика чилі, кмину та часнику. Дуже часто приправу каррі додають у морепродукти.

Секрети приготування індійських страв

Особливо популярна домашня індійська кухня, рецепти якої мають нескладний алгоритм приготування. Якщо слідувати нехитрим правилам, більшість рецептів домашніх індійських страв можна відтворити і в наших умовах. До того ж один алгоритм приготування може підходити до багатьох різних рецептів, треба лише міняти інгредієнти. 

Пропонуємо скористатись покроковою схемою:

  1. Візьміть глибоку пательню з товстими стінками та розігрійте в ній масло гхі.
  2. Злегка обсмажте спеції.
  3. Додайте нарізаний корінь імбиру та ріпчасту цибулю — обсмажуйте протягом пари хвилин. 
  4. Викладіть нарізані овочі й тушкуйте до готовності.
  5. Змішайте спеції з теплою водою (200 мл) і додайте в пательню з овочами.
  6. За бажання додайте натуральний йогурт або кисле молоко, потримайте страву під кришкою кілька хвилин.

Дана технологія — універсальна і підходить для приготування різних індійських страв. Головне — правильно підібрати овочі й прянощі.

Популярні страви індійської кухні

Дедалі більше туристів приїжджають в Індію заради гастрономічного туризму, який дозволяє глибше пізнати місцеву культуру та просто насолодитися новими смаками. Якщо ви не знаєте, з чого почати знайомство, пропонуємо наступні популярні страви індійської кухні:

  1. Чхоле бхатура. Смачна закуска, яку готують із нуту з масалою та подають із обсмаженим хлібом бхатурою або йогуртом. 
  2. Коржики наан. Подаються до супу чи інших страв або у вигляді самостійної страви з начинкою. Як начинки може використовуватися м’ясний фарш, картопля, сир тощо. Зверху коржики змащуються розтопленим маслом із часником.
  3. Піти з дріжджового тіста. Порожнисті коржики випікаються з дріжджового тіста на кефірі чи молоці. Вони виступають їстівними піалами для різних страв та одночасно хлібом для них. Начинки для піти можуть бути різними — м’ясними, рибними, сирними, овочевими тощо.

Традиційно страви в Індії подають на великій алюмінієвій таці, яка називається «талі». На тацю встановлюють маленькі тарілочки з різноманітними наїдками. В деяких регіонах країни замість тарілок використовують бананове листя. Зазвичай основним компонентом такої трапези виступає рис. До нього додають інші страви — тушковані овочі, морепродукти, сири, бобові тощо. Повсякденна трапеза передбачає 5–6 наїдків, а святкова може складатися з понад 25 страв.

Слідкуйте за нами

Маєте до нас питання?

Ми з радістю дослуховуємося до споживачів нашої продукції

lvivskirecipes@enzym.com.ua +38 (032) 298 98 28