Багато людей вважають Індію однією з найбільш екзотичних країн у світі. Цей імідж створює не лише самобутня культура, але й індійська кухня, рецепти якої викликають незмінне захоплення. Індійські страви асоціюються с витонченими ароматами жасмину та троянди, запашними прянощами та яскравими кольорами. Їх приготування — це справжній ритуал, який дозволяє доторкнутися до унікальної культури та давніх традицій цієї дивовижної країни.
Індійські кулінарні традиції мають давню історію та охоплюють широку палітру смаків та інгредієнтів, сформовану в тому числі й під впливом інших народів. За більш ніж 8 тисяч років індійська кухня багато чого перейняла з англійської, португальської, монгольської та інших. Проте в основі завжди була й залишається аюрведична традиція, яка своєю чергою базується на принципах здорового харчування.
Понад 6 тисячоліть до нашої ери на території сучасної Індії почали вирощувати рис, боби та просо, які й до сьогодні складають основу національної кухні. Завдяки м’якому клімату тут круглий рік культивуються різноманітні фрукти, овочі та злаки, що створює сприятливі умови для вегетаріанської традиції.
Приїжджаючи в Індію, європейські й американські туристи турбуються, чи є місцева їжа безпечною. Багато хто вважає за краще харчуватися в готелі і навіть не наважується спробувати щось у місцевих ресторанах. Насправді ці побоювання дещо перебільшені. Звісно, купувати їжу просто на індійських вулицях чи навіть в дрібних продуктових лавках не варто, оскільки вона часто не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Проте в ресторанах і кафе їжу готують професійні кухарі, які дотримуються всіх загальноприйнятих норм.
Головний інгредієнт індійської кухні — рис, який готують здебільшого з різними сумішами спецій. Залежно від задіяних прянощів виходить та чи інша страва, наприклад, каррі, тхалі, бір’яні тощо. Крім рису в кулінарії часто використовуються боби та різноманітні овочі. Зазвичай їх заправляють рослинними оліями або ж маслом гхі, яке виготовляють з топленого вершкового масла та тваринного жиру.
Релігійні традиції індійців накладають відбиток на кулінарію, що, в першу чергу, стосується приготування м’ясних страв. Частина населення, яка сповідує іслам, не вживає свинину, а сикхи традиційно не їдять яловичину. Багато індійців узагалі на вживають м’яса, тому вегетаріанські страви представлені в кухні Індії у широкому різноманітті, особливо в південно-східній частині країни.
Важливу роль у національній кухні відіграють дари океану — риба та морепродукти. В ресторанах представлене різноманітне рибне меню, а також страви індійської кухні з креветок, омарів, крабів, акулячого м’яса тощо.
Багато туристів відмічають пікантність індійської кухні. В традиційному меню багато доволі гострих страв, оскільки вони містять різноманітні спеції. Серед найпопулярніших індійських пряностей:
В індійській кухні використовується чимало лікувальних рослин, які задіяні в приготування приправ і соусів. Кухари комбінують спеції різноманітними способами, створюючи унікальні смакові комбінації масла з яскравими ароматами. Варто зазначити, що для таких комбінацій використовуються лише якісні свіжомелені інгредієнти. Найвідомішим варіантом індійської суміші масала є славнозвісна каррі, яку готують з коріандру, куркуми, перчика чилі, кмину та часнику. Дуже часто приправу каррі додають у морепродукти.
Особливо популярна домашня індійська кухня, рецепти якої мають нескладний алгоритм приготування. Якщо слідувати нехитрим правилам, більшість рецептів домашніх індійських страв можна відтворити і в наших умовах. До того ж один алгоритм приготування може підходити до багатьох різних рецептів, треба лише міняти інгредієнти.
Пропонуємо скористатись покроковою схемою:
Дана технологія — універсальна і підходить для приготування різних індійських страв. Головне — правильно підібрати овочі й прянощі.
Дедалі більше туристів приїжджають в Індію заради гастрономічного туризму, який дозволяє глибше пізнати місцеву культуру та просто насолодитися новими смаками. Якщо ви не знаєте, з чого почати знайомство, пропонуємо наступні популярні страви індійської кухні:
Традиційно страви в Індії подають на великій алюмінієвій таці, яка називається «талі». На тацю встановлюють маленькі тарілочки з різноманітними наїдками. В деяких регіонах країни замість тарілок використовують бананове листя. Зазвичай основним компонентом такої трапези виступає рис. До нього додають інші страви — тушковані овочі, морепродукти, сири, бобові тощо. Повсякденна трапеза передбачає 5–6 наїдків, а святкова може складатися з понад 25 страв.
Ми з радістю дослуховуємося до споживачів нашої продукції
lvivskirecipes@enzym.com.ua +38 (032) 298 98 28