Французька кухня: рецепти та характерні ознаки

Французька кухня — важлива частина унікальної культури та водночас знахідка світового кулінарного мистецтва. Практично кожен француз незалежно від професії знається на смачній їжі та із задоволенням дискутує на кулінарні тематики. Не дивно, що саме у Франції придумати етикет і правила гарного тону, як необхідну складову вишуканої кухні. 

Деякі страви, наприклад, багети та круасани, стали візитівкою французької кухні та є популярними в багатьох країнах світу. Їх можна придбати майже у всіх пекарнях, кав’ярнях та магазинах, проте вважається, що справжні круасани продаються тільки у французьких булочних. 

Рецепти французької кухні: відмінні риси

Страви французької кухні дуже різноманітні, а традиційні рецепти у великій мірі залежать від конкретної місцевості. Наприклад, на півдні Франції, що біля моря, готують здебільшого легкі страви з риби та морепродуктів. Чим далі від моря, тим важча та ситна їжа з’являються в меню. Проте в будь-якому регіоні Франції місцеві однаково обожнюють сири, вишукані соуси та смачне вино.

Французи рідко їдять фаст-фуд, оскільки визнають тільки повноцінну та не швидку трапезу з вишуканим сервіруванням. Французька трапеза має включати закуски, супи, салати та другі страви. Не дивно, що закладів із вуличною їжею у Франції не дуже багато. 

Французька випічка: види та особливості

Вишукана французька випічка — це ідеальний варіант не тільки для сімейного чаювання, але й для будь-якого святкового столу. Страви французької кухні, рецепти якої передаються споконвіку, а з роками тільки вдосконалюються, вам точно сподобаються.

Яке тісто для випічки використовують у Франції?

Серед найпопулярніших видів тіста для французької випічки:

  1. Заварне. До складу тіста входить борошно, яйця, вершкове масло та вода. Перед випіканням його вимішують та настоюють. В процесі випікання заварне тісто піднімається, утворюючи в виробах порожнечу для наповнення кремом. Зазвичай з такого тіста випікають профітролі й еклери. 
  2. Здобне. Виготовляється з борошна, яєць, олії та дріжджів. Зі здобного тіста випікають пишні французькі булочки, які вважаються ідеальним сніданком. 
  3. Листкове. У складі тіста — борошно, вода, вершкове масло та сіль. Перед випіканням виробів його охолоджують. Найчастіше листкове тісто використовується для шосонів та круасанів. 
  4. Пісочне. Популярний варіант тіста, з якого випікають тістечка, фруктові пироги, кіш тощо.
  5. Бісквітне. З такого тіста виготовляють неперевершені французькі торти. Інгредієнти для бісквіта ретельно збивають (доки маса не збільшиться в три рази), щоб готовий бісквіт вийшов ніжним, м’яким та пухким.

Завдяки різним видам тіста французькі кондитери й пекарі можуть готувати безліч різноманітних десертів з унікальним смаком. 

Найпопулярніші види французької випічки, відомі в усьому світі:

  1. Круасани. Візитівка французької випічки — рогалики з листкового тіста й масла. У нас круасани найчастіше роблять із начинкою, а у Франції без неї, але з мигдальною посипкою. 
  2. Булочки з шоколадом. Раніше такі булочки випікались у формі батонів, але сьогодні вони являють собою рулетики з шоколадом всередині. 
  3. Бріоші. Здобні булочки з ніжним смаком та цукровою посипкою, які часто подаються на сніданок. Найпопулярніший варіант — мініатюрні порційні булочки, які випікаються за допомогою спеціальної форми. 
  4. Шосони. Випічка з листкового тіста, вона з хрусткою скоринкою та яблучною начинкою. Назва з французької переводиться як «домашній капець із яблуками». Шосони завжди добре просочені і мають вологу начинку. Зазвичай їх подають до чаю. 
  5. Булочки з родзинками. Солодкі вироби у формі спіралі, мають начинку із заварного крему та родзинками. Подаються як десерт або на сніданок до кави. 
  6. Профітролі. Відомий в усьому світі шедевр французької випічки, який використовують трьома різними способами. Невеличкі вироби (розміром не більше чотирьох сантиметрів) можуть подаватися просто так або з різними начинками. Прості профітролі смакують із крем-супами, а солодкі (з вершковим кремом, шоколадом, посипками) — до кави або чаю. Профітролі можна оформлювати як окремі невеличкі тістечка або використовувати для приготування складних десертів, наприклад, тортів.

В кожному регіоні Франції є великий вибір смачної випічки, яка смакує не тільки місцевим жителям, але й приїжджим із різних країн світу.

Рецепти неперевершених страв французької кухні, що представлені на нашому сайті, дозволять насолодитись атмосферою Франції, навіть не виходячи з власного дому. Читайте, надихайтеся та вирушайте у подорож вишуканих французьких смаків!

Слідкуйте за нами

Маєте до нас питання?

Ми з радістю дослуховуємося до споживачів нашої продукції

lvivskirecipes@enzym.com.ua +38 (032) 298 98 28