Рецепт домашнього хліба на сухих дріжджах 

08 Травня 2024
Рецепт домашнього хліба на сухих дріжджах 

Робити хліб вдома сьогодні вже не обов’язково, однак власна випічка приваблює особливо виразним смаком та ароматом у порівнянні з магазинними виробами. Маючи цілковитий контроль над інгредієнтами, ти можеш бути впевнена, що для приготування смаколика використані лише свіжі продукти без консервантів і шкідливих добавок. Крім того, рецепти французької кухні, українських страв та іншої національної випічки дозволяють експериментувати зі смаками.

Теплий запашний буханець з хрусткою скоринкою та пружним м’якушем навіює приємні спогади з дитинства. А в будинок, де пахне свіжим хлібом, хочеться повертатися знову й знову. Саме тому чимало господинь з найдавніших часів опановують мистецтво випічки ароматних паляниць. Сьогодні поговоримо про те, як спекти хліб на сухих дріжджах, аби він вийшов по-справжньому смачним!

Інгредієнти для приготування хліба на сухих дріжджах

Зробити тісто на хліб на сухих дріжджах, аби воно вийшло смачним, зовсім не складно. Для цього знадобиться всього кілька інгредієнтів:

  • Борошно — 800 г.
  • Сухі гранульовані дріжджі — 7 г.
  • Вода — 450 г.
  •  Цукор — 25 г (1 ст. л.).
  •  Сіль — 17 г.
  • Олія — 3 ст. л.

Кухонне приладдя для приготування хліба

В італійській кухні, українській кулінарії та більшості інших гастрономічних традицій світу, потрібен лише базовий мінімум кухонного обладнання, щоб зробити хлібчик своїми руками:

  • Велика миска для замішування тіста.
  • Маленька миска для підготовки дріжджів.
  • Сито.
  • Силіконова лопатка чи ложка з дерева (опціонально).
  • Чистий сухий кухонний рушник або харчова плівка.
  • Одне деко чи дві форми для випікання.
  • Духовка.

Покрокова інструкція

Розглянемо рецепт хліба на сухих дріжджах детально, аби ти переконалася, що він дійсно простий:

  1. Підготовка дріжджів. У маленьку миску налий 100 мл теплої води, додай сухі дріжджі та цукор. Змішаємо все та залишимо на кілька хвилин, аби гранули активувалися. Також рецепт хліба з сухими дріжджами допускає додавання всіх компонентів безпосередньо до борошна, без етапу опари.
  2. Приготування тіста. Тим часом просіємо у велику миску потрібну кількість борошна, сіль і зробимо в суміші поглиблення. Сюди вливаємо рідину з дріжджами та замішуємо тісто. Спочатку робити це можна ложкою, згодом — руками. Поступово додаємо залишок теплої води та рослинну олію. Вимішуємо 7–10 хвилин до однорідності.
  3. Підйом тіста. Складаємо суміш назад до великої миски, накриваємо рушником чи харчовою плівкою та ставимо в тепле місце без протягів на 1,5–2 години. Маса має збільшитися в об’ємі принаймні вдвічі.
  4. Формування хліба. Злегка обминаємо тісто, розділяємо його на два буханці. Змащуємо поверхню деко чи форми олією та викладаємо сюди хліб (на дно можна додатково покласти лист пергаменту). Залишаємо його в теплі під рушником ще на 30 хв. Тим часом розігріваємо духовку до 200–220 градусів.
  5. Випікання. Палянички, які підійшли, за допомогою сита присипаємо тонким шаром борошна, робимо надрізи на власний розсуд і відправляємо до духовки приблизно на 30 хв до золотистої скоринки. Готові буханці виймаємо та залишаємо остигати на решітці чи дошці.

Покрокова інструкція

Поради та хитрощі від досвідчених кухарів

Рецепт хліба з сухих дріжджів до снаги навіть початківцю, але і тут є свої особливості. Ось кілька способів зробити випічку смачнішою та уникнути розповсюджених помилок:

  • Аби тісто не було занадто щільним, не додавай занадто багато борошна. Маса повинна бути м’якою, еластичною і трохи липкою.
  • Переконайся, що тісто добре замішане, а дріжджі якісні та свіжі — тоді не виникне проблеми з нерівномірним підйомом.
  • Щоб отримати хрустку скоринку, використай пару в духовці. Якщо пічка не має такого режиму, можна поставити миску з водою на нижню полицю або кілька разів побризкати гарячі стінки водою з пульверизатора.
  • Точне вимірювання інгредієнтів, дотримання пропорцій є критично важливим для досягнення найкращих результатів. Не забувай використовувати кухонні ваги та/або мірні ложки, склянки.

Як урізноманітнити смак домашнього хліба?

Хліб на сухих дріжджах, рецепт якого ми розглянули сьогодні, є базовим. Його можна нескінченно змінювати та покращувати, керуючись власними смаками та польотом творчої думки! Наші варіанти урізноманітнення: 

  • Додавай до тіста насіння (кунжут, льон, соняшник) або горіхи для незвичайного смаку та цікавої текстури.
  • Використовуй різні види борошна, такі як житнє або цільнозернове, щоб отримати новий смак і підвищити корисність хліба.
  • Замість води можна використовувати молоко, кефір, сироватку чи іншу рідину. Кожен з компонентів по-своєму вплине на текстуру та смак хліба.
  • Додавай сушені трави, такі як розмарин, чебрець або орегано, для ароматизації випічки.

Спробуй приготувати домашній хліб за цим покроковим рецептом, і переконайся, що це неймовірно смачно!

Слідкуйте за нами

Маєте до нас питання?

Ми з радістю дослуховуємося до споживачів нашої продукції

lvivskirecipes@enzym.com.ua +38 (032) 298 98 28