Робити хліб вдома сьогодні вже не обов’язково, однак власна випічка приваблює особливо виразним смаком та ароматом у порівнянні з магазинними виробами. Маючи цілковитий контроль над інгредієнтами, ти можеш бути впевнена, що для приготування смаколика використані лише свіжі продукти без консервантів і шкідливих добавок. Крім того, рецепти французької кухні, українських страв та іншої національної випічки дозволяють експериментувати зі смаками.
Теплий запашний буханець з хрусткою скоринкою та пружним м’якушем навіює приємні спогади з дитинства. А в будинок, де пахне свіжим хлібом, хочеться повертатися знову й знову. Саме тому чимало господинь з найдавніших часів опановують мистецтво випічки ароматних паляниць. Сьогодні поговоримо про те, як спекти хліб на сухих дріжджах, аби він вийшов по-справжньому смачним!
Інгредієнти для приготування хліба на сухих дріжджах
Зробити тісто на хліб на сухих дріжджах, аби воно вийшло смачним, зовсім не складно. Для цього знадобиться всього кілька інгредієнтів:
- Борошно — 800 г.
- Сухі гранульовані дріжджі — 7 г.
- Вода — 450 г.
- Цукор — 25 г (1 ст. л.).
- Сіль — 17 г.
- Олія — 3 ст. л.
Кухонне приладдя для приготування хліба
В італійській кухні, українській кулінарії та більшості інших гастрономічних традицій світу, потрібен лише базовий мінімум кухонного обладнання, щоб зробити хлібчик своїми руками:
- Велика миска для замішування тіста.
- Маленька миска для підготовки дріжджів.
- Сито.
- Силіконова лопатка чи ложка з дерева (опціонально).
- Чистий сухий кухонний рушник або харчова плівка.
- Одне деко чи дві форми для випікання.
- Духовка.
Покрокова інструкція
Розглянемо рецепт хліба на сухих дріжджах детально, аби ти переконалася, що він дійсно простий:
- Підготовка дріжджів. У маленьку миску налий 100 мл теплої води, додай сухі дріжджі та цукор. Змішаємо все та залишимо на кілька хвилин, аби гранули активувалися. Також рецепт хліба з сухими дріжджами допускає додавання всіх компонентів безпосередньо до борошна, без етапу опари.
- Приготування тіста. Тим часом просіємо у велику миску потрібну кількість борошна, сіль і зробимо в суміші поглиблення. Сюди вливаємо рідину з дріжджами та замішуємо тісто. Спочатку робити це можна ложкою, згодом — руками. Поступово додаємо залишок теплої води та рослинну олію. Вимішуємо 7–10 хвилин до однорідності.
- Підйом тіста. Складаємо суміш назад до великої миски, накриваємо рушником чи харчовою плівкою та ставимо в тепле місце без протягів на 1,5–2 години. Маса має збільшитися в об’ємі принаймні вдвічі.
- Формування хліба. Злегка обминаємо тісто, розділяємо його на два буханці. Змащуємо поверхню деко чи форми олією та викладаємо сюди хліб (на дно можна додатково покласти лист пергаменту). Залишаємо його в теплі під рушником ще на 30 хв. Тим часом розігріваємо духовку до 200–220 градусів.
- Випікання. Палянички, які підійшли, за допомогою сита присипаємо тонким шаром борошна, робимо надрізи на власний розсуд і відправляємо до духовки приблизно на 30 хв до золотистої скоринки. Готові буханці виймаємо та залишаємо остигати на решітці чи дошці.

Поради та хитрощі від досвідчених кухарів
Рецепт хліба з сухих дріжджів до снаги навіть початківцю, але і тут є свої особливості. Ось кілька способів зробити випічку смачнішою та уникнути розповсюджених помилок:
- Аби тісто не було занадто щільним, не додавай занадто багато борошна. Маса повинна бути м’якою, еластичною і трохи липкою.
- Переконайся, що тісто добре замішане, а дріжджі якісні та свіжі — тоді не виникне проблеми з нерівномірним підйомом.
- Щоб отримати хрустку скоринку, використай пару в духовці. Якщо пічка не має такого режиму, можна поставити миску з водою на нижню полицю або кілька разів побризкати гарячі стінки водою з пульверизатора.
- Точне вимірювання інгредієнтів, дотримання пропорцій є критично важливим для досягнення найкращих результатів. Не забувай використовувати кухонні ваги та/або мірні ложки, склянки.
Як урізноманітнити смак домашнього хліба?
Хліб на сухих дріжджах, рецепт якого ми розглянули сьогодні, є базовим. Його можна нескінченно змінювати та покращувати, керуючись власними смаками та польотом творчої думки! Наші варіанти урізноманітнення:
- Додавай до тіста насіння (кунжут, льон, соняшник) або горіхи для незвичайного смаку та цікавої текстури.
- Використовуй різні види борошна, такі як житнє або цільнозернове, щоб отримати новий смак і підвищити корисність хліба.
- Замість води можна використовувати молоко, кефір, сироватку чи іншу рідину. Кожен з компонентів по-своєму вплине на текстуру та смак хліба.
- Додавай сушені трави, такі як розмарин, чебрець або орегано, для ароматизації випічки.
Спробуй приготувати домашній хліб за цим покроковим рецептом, і переконайся, що це неймовірно смачно!